İTÜ'den Würzburg'da Mikrotonal Gitar Çalışmaları

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi, Würzburg Müzik Üniversitesi'nde 7-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen 'Guitarplus Microtonal Würzburg 2017' etkinliğine katıldı. 

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nden Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu, bundan tam 9 sene önce mikrotonal gitarı tasarlayarak dünyada bir ilke imza attı. Doç. Dr. Çoğulu’nun çalışması pek çok projenin ilham kaynağı oldu. 2014 yılında Würzburg Müzik Üniversitesi'nden Prof. Jürgen Ruck, Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu ile bir araya gelerek Mikrotonal Gitar için Yeni Bir Repertuarın Yaratılması ve Sunulması' (Creating and Presenting a New Repertoire for Microtonal Guitar) başlıklı projeyi başlattı. Projeyi Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) de destekledi. 

mikrotonal-gitar-(1)


İTÜ’lü bestecilerden yeni eserler

Proje kapsamında İTÜ'de ve Würzburg'da konserler verildi, seminerler düzenlendi. 
Projenin temel çatısını oluşturan besteciler, mikrotonal gitar ve ensemble için besteler hazırladı. Avrupa Araştırma Konseyi'nin (ERC) desteğiyle Türkiye'nin önde gelen yeni müzik grubu Hezarfen Ensemble'ın da projeye dahil olmasıyla mikrotonal gitaristler ile Hezarfen Ensemble'ın yeni eserleri seslendirmeleri kararlaştırıldı. Projeye İTÜ'den öğretim görevlileri Prof. Nermin Kaygusuz, Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu, Öğr. Gör. Tufan Kurdoğlu ve Öğr. Gör. Sevcan Tahtacı Çukur ve İTÜ TMDK lisans öğrencileri Fatih Seyirdalı ve Can Keskin ve yüksek lisans öğrencisi Armağan Koçak katıldı.

Eserler bir ilk olma özelliği taşıyor

Mikrotonal gitarın yeni bir çalgı olması nedeniyle mikrotonal gitar ve ensemble için bestelenen birçok eser türünün ilk örneği oldu. Örneğin, Kamran İnce'nin altı mikrotonal gitar için yazdığı 'For 6' ve Michael Quell'in dört mikrotonal gitar ve piyano için yazdığı 'Meister Eckhart und Suhrawardi' bu çalgılar için yazılan ilk eserler. Enis Gümüş'ün dört mikrotonal gitar için yazdığı 'Semai in Semai' Segah ve Hüzzam makamlarını ilk defa kontrpuntal bir şekilde bir araya getirirken, Oğuz Usman'ın mikrotonal gitar ve ensemble için yazdığı 'cOn.nEc.Tion' eseri Saba makamında bir mikrotonal gitar konçertosu niteliği taşıyor. Berkant Gençkal'ın kanun, mikrotonal gitar ve ensemble için yazdığı 20 dakikalık 'Deren'in Günlüğü' eseri Esra Berkman'ın çaldığı kanunu ve Tolgahan Çoğulu'nun çaldığı mikrotonal gitarı orkestra ile bir araya getiriyor. 

Ünlü bestekarlar katıldı

Projenin son ayağını ise Würzburg Müzik Üniversitesi'nde gerçekleşen 'Guitarplus Microtonal Würzburg 2017’ etkinliği oldu. 7-19 Ağustos 2017 tarihleri arasında düzenlenen etkinliğe, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve Müzik İleri Araştırmalar Merkezi, Würzburg Müzik Üniversitesi, Aarhus Müzik Akademisi, Helsinki Metropoli Üniversitesi ve Basel Müzik Akademisi'nin gitar bölümlerinin ve İstanbul'dan Hezarfen Ensemble katıldı. 

mikrotonal-gitar-(2)


İşte beste yazan ekibimiz

Proje için şu besteciler eser yazdı: Kamran İnce, Enis Gümüş, Oğuz Usman, Onur Türkmen, Onur Dülger, Berkant Gençkal, Armağan Durdağ, Michael Quell, Caspar Johannes Walter, André Herteux, Jose Maria Sanchez Verdu ve Joachim F. W. Schneider. Bu bestecilerden Prof. Kamran İnce İTÜ MİAM'ın kurucularından, Öğr. Gör. Dr. Oğuz Usman İTÜ TMDK'da öğretim görevlisi, Onur Türkmen ve Berkant Gençkal İTÜ MİAM mezunları ve Enis Gümüş İTÜ MİAM doktora öğrencisi. 

İki hafta süren etkinlikte bir yandan bestecilerle yeni eserler çalışılırken, bir diğer yandan da birçok seminer, workshop ve 8 konser düzenlendi. Etkinliğin ilk haftasının özetlendiği videoya buradan ulaşılabilirsiniz.