İTÜ’de Geleneksel Çin Müziği Rüzgarı Esti

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (TMDK) ve Pekin Merkezî Müzik Konservatuarı (Pekin Central Conservatory of Music) iş birliği ile düzenlenen konser 20 Kasım 2017 akşamı Ayazağa Merkez Kampüsümüzde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleşti. Konserde rektör yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, İTÜ TMDK Müdürümüz Prof. Adnan Koç’unyanı sıra, Pekin Müzik Konservatuarı direktörleri Prof. Guo Shulan ve Prof. Zhang Boyu ile birçok akademisyen yer aldı.

cin-pekin-konser-2017-(2) (1)

Çin’in önemli müzik okullarından biri olan Pekin Merkezî Müzik Konservatuarı, tarihin en büyük ticaret yollarından İpek Yolu’nu yeniden canlandırmayı amaçlayarak 1. İpek Yolu Müzik Eğitimi Antlaşması açılış konferansını 5-7 Mayıs 2017’de düzenledi. Böylelikle okul, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Orta Asya ülkelerine ve Avrupa’ya uzanan geniş bir coğrafyadan gelen müzik eğitmenlerini ve konservatuar yöneticilerini buluşturmayı hedefliyor. Bu amaçla düzenlenen konferansa İpek Yolu üzerinde yer alan 16 farklı ülkenin önemli müzik okullarının temsilcileriyle 70’den fazla bilim insanı katıldı. Konuşmacıların kendi ülkelerindeki müzikâl birikimleri ile ulusal kültürlerde müziğin yeri, halk müziklerinin özellikleri ve geleneksel çalgılar gibi pek çok konuda izleyicileri aydınlattığı etkinliğe Türkiye’den konservatuar müdürümüz Prof. Adnan Koç davetli olarak katıldı. Müdürümüz konferansta konuşmasının ardından sunduğu bağlama performansıyla geleneksel çalgımızı dinleyicilere daha yakından tanıttı. 

cin-pekin-konser-2017-(3)

Tek bağ tek yol mottosuyla, katılımcı ülkeler arasında kültürel alanların geliştirilmesi için imzalanan bu anlaşmadan doğan iş birliğinin meyvelerinden biri olan konserde, Çin Müziği Grubu geleneksel çalgılarıyla ve gösterdikleri performanslar izleyenlere keyifli saatler yaşattı. “İpek Yolu’na Dönüş” temasıyla gerçekleşen konser, tarih boyunca kullanılan bir ticaret güzergâhı olmasının yanı sıra fikirlerin, inançların, sanatsal içeriğin ve farklı kültürel deneyimleri aktaran bilgelerin ve gezginlerin takip ettiği İpek Yolu’na ithaf edildi. Konserde, geleneksel Çin müziğinden örnekler sunan Yan Guowei, Liu Zhuojun, Feng Tianshi, Liu Xiaojing ve Xu Xinyi performanslarıyla izleyicilerden büyük alkış aldı.

cin-pekin-konser-2017-(1)

Konser, Pekin Merkezi Müzik Konservatuarı direktörleri Prof. Guo Shulan, Prof. Zhang Boyu ve Çin Müziği Grubu sanatçılarına plaket takdimi ile sona erdi.