İTÜ TMDK’dan 44. Yılına Özel Görkemli Kutlama

Türkiye’nin Türk müziği alanında kurulan ilk konservatuarı olan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) 44. yılını 2 Mart Cumartesi günü Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Amfisi’nde düzenlenen görkemli bir geceyle kutladı.

1

 
1975’te kurulan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, 44 senedir yetiştirdiği çok sayıda; sanatçı, eğitimci, akademisyen ve bilim insanı ile müzik adına ülkemiz bilim-kültür-sanat yaşamına büyük katkı sunuyor.

Düzenlenen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Lutfihak Alpkan, İTÜ TMDK Müdürü Prof. Serpil Mürtezaoğlu, Müdür Yardımcıları Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu, Dr. Öğr. Üyesi Şirin Karadeniz Güney’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

2


“Kökten Çınara Yarım Asra Doğru Hep Beraber”

Kültür ve sanat alanında akademik iş birlikleri ve performans çalışmaları ile Türkiye’yi uluslararası alanda temsil eden İTÜ TMDK, “Kökten Çınara Yarım Asra Doğru Hep Beraber…” başlığı altında gerçekleştirilen, Türk müziğinin en güzel eserlerinin seslendirildiği gece ile müzisyenlerin ve izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

3

Programın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İTÜ’lü olmaktan gurur duyuyoruz. Ülkemizin sizlere ihtiyacı var. Müziksiz olmaz, müzik ruhun gıdası duyguların yansımasıdır. Her açıdan sizler, olmalısınız. Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum.” dedi.
  
İTÜ TMDK Müdürü Prof. Serpil Mürtezaoğlu ise şunları dile getirdi: 

“İstanbul Teknik Üniversitesi ailesi, değerli öğrencilerimiz, mensuplarımız ve mezunlarımız 44. yılımızı kutluyoruz. Büyük bir aile olduğumuzu bir kez daha gösterdiniz. Hepinizi saygı, sevgi ve hürmetlerimle selamlıyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Üniversitemiz gerçekten çok büyük bir camia. Konservatuarımız geleneğin aktarımında çok önemli bir yer ama biz 21. yüzyılın sanatının gerekli olduğunu bundan sonraki çalışmalarımızda da gösterip tüm paydaşlarımızla uluslararası iş birliklerimizle dünyada da iz bırakacağız.” 

4


Solistler Geçidi

Besteci Oğuzhan Balcı’nın İTÜ TMDK Geleneksel Çalgılar Orkestrası için bestelediği eserin dünyadaki ilk seslendirilişi ile başlayan bu özel gece, “Solistler Geçidi” bölümü ile devam etti. Gecede, Konservatuarın değerli mezunları Adile Kurt Karatepe, Ezgi Köker, Münevver Özdemir ve Yaprak Sayar sahne aldı. Öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan orkestra ve koro; İhsan Özer, Cihangir Terzi ve Yeşim Altınel Çoban yönetiminde Türk müziğinin en güzel örneklerini seyirciye sundu.

5


İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) 

1975’te, ilk Türk Müziği Konservatuarı olarak kurulan konservatuvarımız; Çalgı, Ses Eğitimi, Kompozisyon, Türk Halk Oyunları, Müzik Teknolojileri, Müzikoloji ve Müzik Teorisi olmak üzere 7 bölümden oluşuyor. Avrupa Birliği-Bologna eğitim planlarına tam uyum sağlayarak hem lisans hem de lisansüstü seviyede yüksek standartlarda eğitim veren İTÜ TMDK aynı zamanda ortaokul ve lise düzeyinde sunduğu eğitimlerle geleceğin müzisyenlerini ve solistlerini erken yaşlardan itibaren yetiştiriyor. Konservatuvarımız, üstat öğretim elemanları ve müzik gündemine yön veren sanatçılar yetiştiren bir kurum olmasıyla da öne çıkıyor. Kurum, Türkiye’nin ilk müzik kütüphanesine sahip olmasıyla da diğer konservatuvarlar arasında özel bir yere sahiptir.