Türk Müziği Eğitiminde İTÜ TMDK ve MEB Birlikteliği

İTÜ TMDK ve MEB “Batı müziği, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Batı müziği Aletleri Yapımı” alanlarında iş birliği protokolü imzaladı. Protokole göre İTÜ TMDK, teori ve çalgı eğitimi alanında program ve materyal geliştirme süreçlerine destek olacak, ulusal ve uluslararası yarışmalarda öğrencileri hazırlayacak.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (MTEGM) işbirliği protokolüne Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca imza attı. 

meb-tmdk

Müzik alanında eğitim kalitesini yükseltmek amacıyla imzalanan protokole göre İTÜ TMDK; “Türk Müziği, Batı Müziği teori ve çalgı eğitimi” alanında program geliştirme süreçlerini destek olacak, materyal geliştirme ve ders kitabı yazımı konusunda da MTEGM’e katkı sağlayacak. 

Rektörlük Senato odasında yapılan imza törenine Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Prof. Dr. Prof. Dr. Lutfihak Alpkan’ın yanı sıra İTÜ TMDK Müdürümüz Prof. Serpil Murtezaoğlu da katıldı.

Güzel Sanatlar Liselerinde Eğitim Seminerleri Düzenlenecek

Protokol kapsamında, MTEGM’ye bağlı güzel sanatlar liselerinde “Batı Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği” alanlarında eğitim gören öğrenciler ile “Türk Batı müziği Aletleri Yapımı” alanında okuyan öğrencilerin ve öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin artırımına yönelik çalışmalar yapılacak. MEB güzel sanatlar liselerinin tümünde eğitim gören öğrencilere yönelik Türk müziği alanında eğitim seminerleri düzenlenecek. İlk uygulama, bu yılın nisan ve mayıs aylarında İstanbul'da bulunan güzel sanatlar liselerinde başlatılacak. 

Türk ve Batı Müziği Aletleri Yapımı Öğretilecek

MTEGM ile oluşturulan işbirliği protokolü ile planlanan takvim doğrultusunda, İTÜ TMDK öğretim görevlileri hizmet içi eğitimlerde görevlendirilecek. İstanbul’da bulunan güzel sanatlar liselerindeki müzik alan derslerinde İTÜ TMDK uzmanları görev alacak. İTÜ TMDK, Türk ve Batı Müziği aletleri yapım sınıfının kurulmasına da destek olacak ve alet yapımıyla ilgili eğitimler verecek. Ayrıca, Türk ve Batı Müziği aleti yapımı konusunda ilgili okullara İTÜ TMDK’nın danışmanlığında müzik aleti temin edilmesine olanak sağlanacak.

Yarışmalara İTÜ TMDK Hazırlayacak


İTÜ TMDK’nın görevlendireceği Yarışma Koçu, müzik alan öğrencilerine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenecek etkinlik ve yarışmalarda öğrencilerin hazırlanmasına destek olacak. 

İTÜ Konservatuvarı Cazibe Merkezi

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, orta öğretimden lisans, yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora programlarına kadar geniş bir çerçevede eğitim veren dünyadaki ilk ve en büyük Türk müziği konservatuarı.

Geleneksel müziğin yanı sıra Batı müziği eğitimi de verilen konservatuar Rusya, Almanya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Estonya, İrlanda, Avusturya, Fransa, Yunanistan, Slovenya, Litvanya, Hollanda gibi ülkelerle yaptığı Erasmus ve ikili anlaşmalarla dünyada da yükselen bir değer ve cazibe merkezi. Konservatuvar, Avrupa'nın önemli akademilerinden biri olan CODARTS (Hollanda) World Music içinde yer alan Türk Müziği bölümünün kuruluş çalışmalarına da destek verdi.


Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi