İTÜ TMDK Bünyesinde Sadun Aksüt Arşiv ve Koleksiyonu Açıldı

Sanatçı Sadun Aksüt’ün mesleki yaşamı boyunca oluşturduğu arşivi, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı bünyesindeki Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’nde olacak.

sadun_aksut_web (5)

Sanatçı Sadun Aksüt’ün mesleki yaşamı boyunca oluşturduğu arşivi İTÜ TMDK’da 25 Ekim 2019 Cuma günü düzenlenen törenle açıldı. Koleksiyonun açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile rektör yardımcılarımız, Üniversitemiz akademisyenleri, öğrencileri, Sadun Aksüt’ün ailesi ve çok sayıda davetli katıldı. 

sadun_aksut_web (2)

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) Çalgı Bölümü’nde yaklaşık 40 yıl boyunca sayısız öğrenci yetiştirmiş değerli sanatçı, yazar, besteci ve tanburi Sadun Aksüt, mesleki yaşamı boyunca oluşturduğu arşivi, İTÜ TMDK bünyesindeki Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ne bağışladı. 

Bu kıymetli arşivde önemli bestecilere ait el yazması nota defterleri, fotoğraflar, mektuplar, plaklar, farklı nota yazım teknikleriyle hazırlanmış el yazması eserler, Türkçe ve Osmanlıca yaprak notalar ve matbu eserler ile birlikte kendisinin tanbur hocası olan değerli müzisyen İzzettin Ökte’ye ait tanbur da bulunuyor.  

sadun_aksut_web (3)

Türk Musikisi tarihine ışık tutacak çok sayıda belge ile gazete haberine de Sadun Aksüt arşivinden ulaşmak mümkün olacak. 

“Arşiv Türk müzik kültürünün yaşatılmasına büyük katkı sağlayacak.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca programın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi, 1975 yılında kurulan Türk Musikisi Devlet Konservatuarı kuruluş döneminden itibaren, kütüphane ve arşiv oluşturma konusunda hassasiyet göstermiştir. TMDK Prof. Ercümend Berker & Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu Kütüphanesi, Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi, ülke çapında Türk müziği ile ilgili malzemeleri toplayabilmek için yoğun gayretler sarf ediyor. Kuruluşundan bu yana da müzik camiasından pek çok önemli şahsiyetten kıymetli bağışlar alarak koleksiyonunu bugüne taşıdı. Bu çatı altında yalnızca ulusal çapta değil, uluslararası taleplere kaynaklık eder nitelikte bir kütüphane ve arşiv hizmeti veriliyor. Türk müziği açısından büyük önemi olan şahıs arşivlerinin kütüphaneye kazandırılması ve bu arşivlerin araştırmacıların istifadesine sunulmasının Türk müziğinin akademik ortamda, bilimsel yöntemlerle çalışılmasına katkısı büyüktür. Değerli sanatçı Sadun Aksüt’ün bağışlamış olduğu bu değerli kaynaklar da, Türk müziği tarihi açısından birincil kaynak değerine sahip olup, Türk müzik kültürünü yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Huzurunuzda tüm İTÜ camiası adına bu değerli katkı için kendisine şükranlarımızı sunarım.”

sadun_aksut_web (6)

“Üstatlarımızın birikimlerine sahip çıkacağız.”

İTÜ TMDK Müdürü Prof. Serpil Murtezaoğlu ise, “Sadun Hocamız kültürel bir beleğin taşıyıcısı aynı zamanda bize göre çok değişik bir varoluş. Sevgisini, bilgisini, mizahını her zaman hissettik. Sadun Hocamıza bizler hayranız umarım ona layık olabiliyoruzdur. Bu arşiv çok önemli çünkü giderek zenginleşiyor. Üstatlarımız bize teker teker birikimlerini bağışlıyor. Arşivimiz gelecekte daha da geniş zamanlarda sergileme fırsatı bulacağımız bir yer olacak. Bütün değerli mezunlarımıza burada olan herkese katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

sadun_aksut_web (1)

“Teknik Üniversiteli olmak benim için onurdur.”

Sadun Aksüt ise duygu yüklü konuşmasında şu ifadeleri kullandı, “Teknik Üniversitenin kıymetli mezunları bu koleksiyonu ben niye buraya bağışladım. 1973 yılında şimdi hayatta olmayan rahmetli Cüneyt Orhon benim çocukluk arkadaşım bana Teknik Üniversite’de hoca olmamı teklif etti. Bundan büyük onur olur muydu? Geldim hoca oldum. Teknik Üniversite bana İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi unvanını verdi. Bundan kıymetli bir şey olur mu, bu çok büyük bir gurur. Onun için her şey bu okulun. Buradan şunu da sizlerle paylaşmak istiyorum. Selâhattin Pınar, kendisiyle on yıl dostluk ettiğim kişidir. Selâhattin Pınarın bütün eserleri bende, eşine yazdığı mektuplara kadar hepsi imzalı, onu da bu koleksiyona bağışlayacağımın müjdesini vermek istiyorum.”

Tören, kısa bir dinletinin ardından İTÜ TMDK Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu ve Tanburi Sadun Aksüt beraber bir eser icra etti. Sadun Aksüt’ün 87. yaş gününün de kutlandığı tören kıymetli eserlerden oluşan serginin gezisi ile sona erdi.

sadun_aksut_web (4)


Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi