Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu’nun arşivi ve koleksiyonu İTÜ TMDK Kütüphanesi’nde

Konservatuvarımızın merhume öğretim üyesi Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu’nun arşivi ve koleksiyonu, mimarisi ve iç tasarımı yenilenen İTÜ TMDK Kütüphanesi’nde yaşatılacak

tmdk_s-_sehvar_besiroglu-(1)

Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan öğretim üyemize ait yüzlerce kitap, defter, el yazması nota, çalgı, CD ve DVD arşivinden oluşan koleksiyon, Prof. Ercümend Berker ve Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu Kütüphane, Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ndeki yerini aldı.

Açılışa Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ TMDK Müdürü Prof. Serpil Murtezaoğlu, Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu’nun yakınlarının yanı sıra akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

tmdk_s-_sehvar_besiroglu-(4)

“Şehvar Hocamız kültürel mirasımızı dünyaya gösterdi.”

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, aramızdan erken ayrılan Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu’nun akademisyen ve icrâcı olarak çok yönlü kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Ardından, Beşiroğlu’nun bilim ile sanatı birleştiren mesleki başarısıyla ve kişiliğiyle, her iki disiplini de kendinde topladığına dikkat çekti. Rektörümüz özellikle de Şehvar Beşiroğlu’nun bir müzikolog olarak, müziğin köklerinden aldığı ve kendi yorumuyla işlediği kuramsal bakış açısına enstrümantal bakımdan yenilikçi ve ilerlemeci bir yaklaşım getirdiğini aktardı. 

Beşiroğlu’nun çeşitli müzik topluluklarıyla olan projeleri ile Osmanlı-Türk musikisi üzerine çalışmalarını yurt dışında sunduğunu hatırlatan Karaca konuşmasını, koleksiyonu bağışlayan Şehvar Beşiroğlu’nun ablası Beyza Koral’a teşekkür ederek: “Şehvar Hocamız milletimizin ezgisel birikimini ve kültürel mirâsını dünyaya göstermiştir. Manevi değeri oldukça yüksek bu koleksiyon, konservatuvarımızda yetişecek kuşaklara yol gösterecektir. ” sözleriyle noktaladı.

tmdk_s-_sehvar_besiroglu-(2)

“Hocamızın anılarını özenle yaşatacağız”

İTÜ TMDK Müdürü Prof. Serpil Murtezaoğlu ise Beşiroğlu'nun üniversitemizin kurumsal hafızasının yeri doldurulamaz bir parçası olduğunu vurguladı. Akademisyenimizin anısını en iyi şekilde yaşatacağımızı kaydeden Mürtezaoğlu, Beyza Koral’ın süreç içinde gösterdiği titizliğin kendileri için son derece önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Beşiroğlu’nun ablası Beyza Koral ise merhume hocamızın izlediği rotaya dair ipuçları veren koleksiyonu dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını dile getirdi.

tmdk_s-_sehvar_besiroglu-(3)

Prof. Şehvar Beşiroğlu notalarla anıldı

Etkinlikte Prof. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı, Doç. Ayşegül Kostak Toksoy, Doç. Dr. Ali Tüfekçi ve Dr. Öğr. Üyesi Sinem Özdemir bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Beşiroğlu'nun öğrencilerinden oluşan topluluk, akademisyenimizin en sevdiği, Tarihsel Müzikoloji ve Müzik Tarihi derslerinde sıkça dinlettiği eserleri icra etti.

tmdk_s-_sehvar_besiroglu-(5)

Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu kimdir?

Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu, 2 Ekim 1965 tarihinde, İstanbul’da dünyaya geldi. 1986 yılında İTÜ TMDK Çalgı Bölümü’nü bitirdi ve 1988’de İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Türk Sanat Müziği alanında yüksek lisans derecesi aldı. 1994 senesinde sanatta yeterliliğini aynı üniversite, enstitü ve alanda veren hocamız; 1999’da Harvard Üniversitesi’nde doktora üstü çalışmasını tamamladı. Fakat Şehvar Beşiroğlu hocamız için başarılarla dolu bir yolculuk, asıl şimdi başlıyordu.

Temel Bilimler Türk Sanat Müziği alanında 1997’de YÖK’ten; 2000’de üniversitemizin Müzikoloji bölümünden doçentlik unvanını aldı. Akademik kariyerine son hızla devam eden hocamız, profesörlük unvanını 2005 yılında, aynı bölümümüzden aldı. 

Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu, akademisyen kişiliğinin yanında yönetici kimliğiyle de tanınıyordu. Üstlendiği görevler arasında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı müdür yardımcılığı, Müzikoloji Bölüm Başkanlığı, İTÜ MİAM (Müzik İleri Araştırmalar Merkezi) müdürlüğü, İTÜ TMDK Yönetim Kurulu üyeliği ile İTÜ SBE Müzikoloji ve Müzik Teorisi Anabilim Dalı başkanlığı bulunuyordu. 

İcracı yönünü hiçbir zaman terk etmemiş olan Prof. Şehvar Beşiroğlu, Kantemir Topluluğu adlı müzik grubuyla ulusal ve uluslararası çapta konserler verdi. Müziğe toplumsal bir bakış açısıyla yaklaşan Beşiroğlu, tarihsel müzikoloji ve kadın çalışmaları konularında basılmış makaleleri ve akademisyen Şeyma Ersoy Çak ile birlikte yazdığı, 2017 yılında Tarih Vakfı Yurt Yayınları’ndan çıkan “Postmodern Göstergeler Işığında Zeki Müren” adlı kitap çalışmasıyla da tanınıyordu.

Sanat alanında birçok ödül alan akademisyenimiz, üyesi olduğu Müzik Eğitimcileri Derneği’nin üniversiteler ve TÜRKSOY ile birlikte düzenlediği İpek Yolu Müzik Konferansları’na, 2018 ISME Dünya Konferansı hazırlık çalışmalarına ve Türk Dünyası Müzik Eğitimi Birliği’nin kuruluş çalışmalarına unutulmaz katkılarda bulundu. 
Prof. Ş. Şehvar Beşiroğlu, İTÜ Ailesi’ni ve tüm sanat camiasını üzen vefatıyla, 26 Mayıs 2017 tarihinde hayata gözlerini yumdu.

Haber Detay; http://www.itu.edu.tr/haberler/2018/11/26/prof.-s.-sehvar-besiroglunun-arsivi-ve-koleksiyonu-itu-tmdk-kutuphanesinde