İTÜ’de Uluslararası “Müzik ve Bilimler” Sempozyumu

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü 2005 ve 2010 yıllarında dünyanın farklı ülkelerinden geniş katılımcıya ev sahipliği yapan “Müzikte Temsil & Müziksel Temsil” sempozyumlarından sonra yine geniş katılımlı bir bilim şölenine daha ev sahipliği yaptı: “Müzik ve Bilimler”. 

tmdk_sempozyum-2019 (1)

“Müzik ve Bilimler” sempozyumu, sosyal ve beşeri bilimlerden, mühendislik ve doğa bilimlerine, farklı disiplinlerden müzik ve bilim insanlarını aynı zeminde buluşturmayı, müziğin kesişimde yer aldığı disiplinler arası araştırma alanlarını pekiştirmeyi, genişletmeyi ve yeni arayışlara esin vermeyi amaçlamakta. 17-19 Nisan 2019 tarihlerinde İTÜ Maçka Kampüsü’nde gerçekleştirilen sempozyuma yurt içi ve pek çok farklı ülkeden 100’ün üstünde akademisyen katıldı. 

tmdk_sempozyum-2019 (2)

Cambridge Üniversitesi’nden Ian Cross İTÜ’de 


Bilimsel oturumlar ile birlikte poster sunumları ve konserleri de içeren programın davetli konuşmacıları Chicago Üniversitesi’nden Thomas Christensen ve Cambridge Üniversitesi’nden Ian Cross idi. Müzik teori tarihini alanın sosyal ve entelektüel bağlamları içerisinde inceleyen çalışmalarıyla tanınan Dr. Christensen'in sunum başlığı "Müzik ve Bilimin Ebedi Örgüsü" (The Eternal Braiding of Music and Science) oldu. Müzik algısı üzerine birçok önemli araştırmaya imza atmış Dr. Cross ise son dönem araştırmalarının bir panoramasını sunduğu "Müzik, Konuşma ve İnsan İletişim Araç Seti" (Music, Speech and the Human Communicative Toolkit) başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

tmdk_sempozyum-2019 (4)

Çağdaş müzikle lansman konseri

İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi’nde gerçekleşen sempozyumun açılış konserinde, geleneksel unsurların çağdaş müzikte kullanımı konusunda bestecilere araştırma olanakları sunmayı amaçlayan “NK Ensemble”, 2018 Andante Dergisi Donizetti Yılın Bestecisi Ödülü sahibi Dr. Onur Türkmen’in eserlerini icra etti. Genç bestecilerin eserlerinin de icra edildiği programın başlığı “Anımsama ve Yankılar” (Evocations and Echoes) oldu. 

tmdk_sempozyum-2019 (5)

Her geceye bir konser

Etkinliğin ikinci gününde Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumun ikinci konserinde ise ilk olarak İTÜ TMDK öğretim elemanlarından oluşan “Hanımelinden Nağmeler” topluluğu Türk Müziği repertuarından parçalar seslendirdi. Konserin devam eden bölümünde ise; Dr. Eray Altınbüken’in “Yarının Gölgesi” (The Shadow of Tomorrow) adlı bestesi ile Dr. Recep Gül’ün Kavafi ve Ahmet Haşim’in sembolist şiirlerinden oluşturduğu ve soprano, alto, kaval, bağlama, bendir ve çello için bestelediği yeni eserin dünya prömieri gerçekleştirildi. 

Sempozyumun tüm bilimsel oturum ve konserleri halka açık olarak gerçekleştirildi.

www.musicandsciences.itu.edu.tr

tmdk_sempozyum-2019 (3)

Haber: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi ve İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi