safinaz-rizeli

Sanat Uygulayıcısı Öğr. Gör. / Çalgı Bölümü

Kanun Eğitmenliği, Repetitörlük

Lisans: İTÜ TMDK Çalgı Eğitimi Bölümü ,Kanun, 1991

Ankara'da doğdu. İlköğrenimini "Şişli 19 Mayıs İlköğretim Okulu"nda bitirdi. Orta öğretimini ve lisans eğitimini İ.T.Ü. Türk Musîkisi Devlet Konservatuarı Çaldı Eğitim Bölümü'nden, kanun enstrumanı ile tamamladı. Eğitimi sırasında Ruhi Ayangil ve İhsan Özer'le kanun, Necdet Varol'la solfej ve nazariyat, Nami Şener'le genel solfej, emirkan Altuğ'la armoni, Rahmi Sönmezoğlu ve Erol Sayın'la Türk Sanat Müziği repertuvarı çalıştı. İ.T.Ü. TMDK Çalgı Eğitimi Bölümü'nden 1991'de, danışmanlığını Prof. Yalçın Tura ve Prof. Ruhi Ayangil'in yapmış olduğu "Hasan Ferit Alnar Biyografisi" konulu tezi ile mezun oldu. Öğrencilik yıllarında İstanbul Üniversitesi İcra Heyeti'nde 2 yıl akitli kanun sanatçısı olarak çalıştı. 1993'te İ.T.Ü. TMDK'da B tipi kadroyla sanat uygulayıcısı olarak göreve başladı. Bu görevi sırasında Türk Musîkisi üstad sanatçı ve hocalarından olan Bekir Sıtkı Sezgin ve Alaeddin Yavaşça ile çalışarak, özellikle eşlik konusunda çok değerli bir tecrübe kazandı. 2007-2008 eğitim-öğretim döneminde repetitörlüğün yanı sıra, Müzikoloji ve Çalgı Eğitim bölümünlerinde kanun eğitmenliğine başladı. Okuldaki görevinin yanı sıra TRT İstanbul Radyosu'nda kanun sanatçısı olarak, solo ve toplu programlarda 10 yıl boyunca akitle görev yaptı. Bu resmi görevlerinin dışında çeşitli müzik guruplarıyla çok sayıda konser verdi, CD çalışması yaptı. Dördü de İ.T.Ü. TDMK mezunu profesyonel sanatçı ve akademisyen olan kardeşleriyle oluşturdukları "Beşibiryerde" müzik gurubuyla CD çalışması yaptı ve konserler verdi. Ayrıca Golden Horn Ensamble altında, hanımlardan oluşan bir dans ve müzik topluluğu olan ve geleneksel müziğimizi tanıtmayı amaçlayan bir topluluk ile Hollanda, Almanya, Belçika gibi ülkelerde ve yurtiçinde CRR Konser Salonu'nda bir dizi konser gerçekleştirdi. Yabancı müzisyenlerden oluşan Sarband topluluğu ile yine yurtiçi ve yurtdışında konserlere, CD çalışmalarına ve film müziğine kanun eşliği yaptı. Bu topluluklarla Berlin Flarmoni Orkestrası konser salonu gibi dünyaca saygınlığı olan zeminlerde konser verme imkanı buldu. King Singers, Concerto Köln gibi yabancı müzisyenlerle ortak konser ve CD çalışmaları gerçekleştirdi. CD çalışmaları arasında Osmanlı Mozaiği, Kadın Bestekarlar, Sirto Longa Oyun havaları, Zeybekler, Kağıthane Şarkıları, Refik Fersan vs. pek çok seri çalışma da bulunmaktadır. 2005'te TRT 2'de yayınlanan "Seyirnâme" adlı TV programında kanun icracısı olarak yer aldı. Yine TRT İstanbul Radyosu'nda yayınlanan "Sazımız, Sözümüz" adlı canlı yayın programında kanun icracısı olarak yer aldı. 2006 yılında "Kanun Dörtlüsü" ile birlikte İstanbul Festivali'nde Hasan Ferit Alnar'ın 10 saz semaisini icra etti. 2007 yılında, Pakistan'da Türk Büyükelçiliği'nde Türk musîkisini tanıtan konserler verdi. 2015 yılında kardeşleri ile kurmuş oldukları "Beşibiryerde" müzik grubu ile TRT Nağme Radyosu'nda program yaptı. 2018 yılında "40. Yılında Hasan Ferit Alnar" sempozyumunda, üstadın 10 saz semaisini icra etti. Kanun sanatçısı olarak çeşitli sanat kurumlarına ve yüksek öğretim kurumlarına (Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi) davet edildi, konser ve sempozyumlara katıldı. Halen İ.T.Ü. TMDK'daki repetitörlük ve kanun eğitmenliği görevine ve CRR topluluğundaki konserlerine devam etmekte, görev aldığı diğer topluluklarla birlikte yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerini sürdürmektedir.