ahmet-turan-demirbag

Ahmet Turan Demirbağ

Öğr.Gör. / Türk Halk Oyunları Bölümü

demirbagah@itu.edu.tr

22.01.1957 yılında istanbulda doğdu. İlk, orta ve lise eğitiminden sonra ortaköy eğitim enstitüsü (1978) ve eskişehir anadolu üniversitesi sosyal bilgiler öğretmenliği bölümünü bitirdi. Çok küçük yaşlarda ailesinde başladığı halkoyunları eğitiminezeytinburnu ihsam mermerci ortaokulu ve lisesi halkoyunları topluluğunda ve sonrasında ise bakırköy anadolu turizm folklor derneği, fotem, zeytinburnu halk eğitim merkezi gibi kurum ve kuruluşlarda dansçı ve eğitmen olarak devam ettirdi. Yine bu topluluklarda, dansçı, eğitmen, koreograf, genel sanat yönetmeni ve müzisyen olarak farklı görevlerde bulunarak yurt içinde ve yurt dışında amerika kanada, japonya, ispanya, polonya,almanya, ingiltere,hollanda,belçika,fransa,italya,isviçre,kuveyt,mısır,dubai,bae gibi ülkelerde gösteriler yaparak,konserler verdi.yetiştirdiği ilk okul lise ve yetişkinlerden kurulu topluluklar ile çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda önemli dereceler aldı.
Ulusal ve uluslararası yapılan birçok yarışmada jüri üyeliklerinde bulundu. Yine 2008 yılında 13 hafta olarak hazırlanan ve trt 1 kanalından canlı yayınlanan "altın adımlar" dans yarışmasının danışmanı ve jüri üyesi olarak görev yaptı.1981 yılından itibaren uluslararası seminerler vererek, hollanda, amerika, kanada, japonya, ingiltere, isviçre, italya, belçika, almanya gibi ülkelerde sayısız workshoplar verdi.1984 yılında hollanda "ınternatıonal dance theater"adlı profesyönel topluluğun kurucu genel sanat yönetmeni mr.ferdinand van altena tarafından topluluğun koreografilerini yapmak üzere davet edildi.mr.altena ve sonraki genel sanat yönetmeni mr.maurits va geel döneminde 1984-2011 yılları arasında 20 den fazla oyunda koreograf olarak görev aldı.koreografilerini hazırladığı programlardan bazıları,"sezionen""mare nostrum""karagöz in nederland"reizigers""the ziel van de zwarte zee"alexander de grote" bununla birlikte diğer ülkelerde de koreograf olarak çalıştı.belçika da "sanlima"(2018),hollanda da "paloina"(1986) ve macaristanda "fire flowers"(2003)dans toplulukları bunlardan bazılarıdır.
Hollanda "zımıch" huis voor ameteurkunst,"het ınternatıonal dance theater","culturalıs" en stadsschouwbourg utrecht kuruluşları ile birlikte, bir avrupa birliği projesi olarak, türklerin avrupaya entegrasyonu amacıyla hazırlanan,"buluşma" adlı projede genel sanat yönetmeni,"made ın turkey" adlı projede ise sanat danışmanı olarak görev aldı.
"anadolu ateşi"ve "shaman dans tiyatrosu" adlı profesyönel dans topluluklarında ve türk folklor kurumunda eğitmen olarak görevlerde bulundu. 2009 yılından 2018 yılının mayıs ayına kadar, yönetim kurulu üyesi olarak ta görev yaptığı türkiye halkoyunları federasyonu, antrenör ve hakemlerinin eğitim programlarının hazırlayıcısı ve eğiticisi olarak görev aldı. Birçok çalıştay vede sempozyumlara bildiri ile katılımda bulundu. Bazıları "motif halk kültüründe eğlence sempozyumu"2009,itü tmdk halkoyunları bölümü "halkoyunlarında karşılaşılan problemler"sempozyumu, "bursa 2018" ,"balıkesir 2017" çalıştayları. Amatör bir fotoğrafçı olan a.t. demirbağ ın birçok fotoğrafı dergi kapağı olarak basıldı ve sergilendi. 1985 yılında türk musikisi devlet konservatuarı bünyesinde türkiye de bir ilk olarak açılan "türk halkoyunları "bölümünün, kuruluşundan itibaren görev alarak ,"ana sanat dalı başkanlığı" ve bölüm başkan yardımcılıkları görevlerinde bulundu. Halen bu görevine sanatçı öğretim elemanı olarak devam etmektedir. Halen, motif vakfı yönetim kurulu, sempozyum düzenleme ve motif halk bilim ödülleri tesbit kurulu üyesi olarak görev almaktadır. Bu yıl 14-22 temmuz tarihlerinde dokuzuncusu, uluslararası katılımcılar ile gerçekleşecek olan "dancing on the bosphourus-doğu karadeniz"dans araştırmaları ve kültür gezisinin yürütücüsü olarak görev alacak olan ahmet turan demirbağ’ın arda ve arman kaya demirbağ adlı iki çocuğu vardır.